ایران بریفینگ/ سیدجواد متولی – بخش اول: اخبار اعطای تخفیفات کلان در ماجرای واگذاری املاک به برخی مقامات شهرداری تهران و وابستگان سیاسی هم نظر با سردار قالیباف، در روزهای گذشته جنجال آفرید. رخدادی که پس از ماجرای اتهام زنی به “غلامحسین کرباسچی” در دهه هفتاد منجر به تشکیل دادگاه علنی و پخش زنده و مستقیم رادیو تلویزیونی دادگاه رسیدگی به اتهامات انتصابی به وی گردید. واگذاری چند قطعه زمین و پاداش به مدیران شهرداری اتهاماتی بودند که کرباسچی و مدیرانش به دلیل آن در دادگاهی با ریاست “محسنی اژه ای” محکوم و سپس زندانی شدند.
هجده سال بعد از آن اتفاق، این بار شهرداری تهران با مدیریت یک سردار مشهور سپاه که با قامت یک تکنوکرات در حاکمیت حضور یافته، دچار ماجرای مشابهی شده که از جهت مقدار و میزان هدایا و مبالغ تخفیفات به هیچ شکل قابل قیاس با ماجرای شهرداری در دوران کرباسچی نیست، اما سردار قالیباف و مدیریت او را به زیر سئوال برده است.
در زمان دادگاه کرباسچی همه رسانه های وابسته به حکومت از جمله صدا و سیما به کمک تیم اتاق فکر خود در قوه قضاییه رفتند تا یکی از مهره های اصلی جریان اصلاح طلبی را از میدان به در کنند و حالا همه آنها در اتحادی عجیب سعی در تطهیر قالیباف و مجموعه مدیران مجموعه او دارند. این همزبانی با قالیباف در قوه قضاییه به حدی آشکار و وقیحانه صورت می گیرد که حتا در جریان برخورد با رسانه های منتشرکننده تخلفات شهرداری به جای فیلترینگ سایت، محتوای سایت ها نیز حذف شده اند.
در همین راستا مدیرمسئول وب سایت معماری نیوز که اولین سایت منتشر کننده تخلفات بود، در تاریخ دهم شهریور ماه به دادگاه احضارشد. پس از آن وب سایت معماری نیوز فیلتر شد. در ادامه واکنش ها به افشای این خبر، در تاریخ چهاردهم شهریورماه خبرگزاری های موج، برنا و چند وب سایت خبری دیگر نیز بنا به دستور دادستانی فیلتر شدند.
کمپین بین المللی حقوق بشر با انتشار گزارشی در این خصوص نوشت: « تا کنون ۹ وب سایت خبری که به پوشش خبرهای مرتبط با نامه سازمان بازرسی کل کشور و اختلاس در شهرداری تهران پرداخته اند، فیلتر شده و مطالب آنها حذف شده اند. در تاریخ ۶ شهریورماه روزنامه شرق نیز به این گزارش اشاره کرده بود.»
گزارش حاضر در دو بخش تلاش می کند تا دوره های مختلف کاری و زندگی سردار قالیباف را در معرض قضاوت خوانندگان قرار دهد:
جوانی از مشهد:
“محمدباقر قالیباف” متولد اول شهریور 1340 در شهر مشهد است. وی تمام دوران فعالیت خود را در سپاه پاسداران به واسطه ماموریت های محوله در قرارگاه خاتم الانبیاء و ناجا گذرانده است. او همزمان با پیروزی انقلاب به عضویت بسیج درآمد و با شروع ناآرامی های اوایل انقلاب در استان کردستان برای سرکوب به این منطقه اعزام شد.
سردار قالیباف با شروع جنگ تحمیلی به سپاه پاسداران پیوست و در رده اطلاعات عملیات تا پایان جنگ فعال بود. او به طور همزمان فرماندهی گردان و تیپ امام رضا از خراسان را نیز برعهده داشته است. شهردار فعلی پایتخت در سال 1361 و در هنگامی که 21 سال سن داشت، به فرماندهی لشگر نصر خراسان منصوب و سپس فرمانده تیپ 25 کربلا شد. با پایان جنگ هم وی ابتدا به فرماندهی قرارگاه نجف منصوب شد و بعد از آن به عنوان جانشین نیروی مقاومت بسیج منصوب گردید.
اگر سه دهه اول زندگی محمد باقر قالیباف به عنوان دوران فعالیت های یک جوان شیفته خدمت تلقی شود اما دهه هفتاد سر منشاء تحولات بزرگ در روحیه شخصی و جایگاه نظامی او و آغاز نزدیکی به لایه های مرکزی قدرت بوده است.
فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء:
محمد باقر قالیباف در سال 1373 به عنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء انتخاب شد و در پروژه های عظیم سال های ابتدایی قرارگاه خاتم حضور داشت. پروژه های مانند راه آهن مشهد سرخس، گازرسانی به پنج استان مرکزی وغربی، ساخت سازه های دریایی خلیج فارس و همچنین بزرگترین سد خاکی کشور با نام «سد کرخه» از جمله فعالیت هایی بود که در زمان فرماندهی او توسط قرارگاه خاتم انجام شد.
فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران و حادثه کوی دانشگاه در تیرماه 1378:
سه سال پس از فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیا در سال 1376 رهبرجمهوری اسلامی او را به عنوان فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران منصوب کرد. در همان دوره فرماندهی قالیباف، وی برای آموزش خلبانی ایرباس به فرانسه اعزام شد.
او به هنگام ماجرای کوی دانشگاه در هجدهم تیرماه 1378 به همراه چند فرمانده ارشد سپاه طی نامه محرمانه ای که روزنامه کیهان آن را علنی منتشر کرد، دست به تهدید مستقیم سید “محمد خاتمی” رئیس جمهوری وقت ایران زده و اعلام کردند: «اگر دولت نا آرامی ها را کنترل نکند کاسه صبر سپاه لبریز شده و دست به اقدام علیه دانشجویان خواهند زد.» نامه ای که به گفته ناظران تهدیدی علیه رئیس جمهور قانونی جمهوری اسلامی بود.
در جریان تبلیغات نامزدهای انتخاباتی در سال 1392 یک فایل صوتی از جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان بسیجی با حضور قالیباف منتشر شد که فرمانده سابق نیروی انتظامی در این جلسه در مورد اتفاقات کوی دانشگاه می گوید: «در حادثهٔ سال ۷۸ که در کوی دانشگاه اتفاق افتاد، آن نامهای را که نوشته شد من نوشتم (نامهٔ فرماندهان سپاه به رئیس جمهور وقت، محمد خاتمی). بنده و آقای سلیمانی. وقتی در کف خیابان به سمت بیت رهبری راه افتادند، بنده فرمانده نیروی هوایی سپاه بودم. عکس من الان روی موتور ۱۰۰۰ با چوب هست. با حسین خالقی. ایستادم کف خیابان که کف خیابان را جمع کنم. آن جایی که لازم باشد بیاییم کف خیابان و چوب بزنیم، جزو چوب زنها هستیم. افتخار هم میکنیم. نگاه نکردم که من، سردار و فرمانده نیروی هوایی هستم و تو را چه به کف خیابان؟»
فرماندهی نیروی انتظامی،سرکوب روشنفکران و اهالی مطبوعات:
یک سال بعد از حادثه کوی دانشگاه تهران، محمد باقر قالیباف با حکم سید علی خامنه ای به فرماندهی نیروی انتظامی ایران رسید. .وی در زمان تصدی فرماندهی نیروی انتظامی ایران، پلیس 110 را راه اندازی کرد. او همچنین نیروی انتظامی را به خودروهای روز دنیا تجهیز نمود. اتفاقی که بعدا به دلیل عدم وجود نمایندگی تعمیرات و هزینه نگهداری بالا، فرمانده بعدی پلیس برای فروش این خودروها اقدام کرد. راه اندازی یگان ویژه پاسداران، احضار و برخورد با نویسندگان، سینماگران و روزنامه نگاران توسط اداره اماکن ناجا از مهم ترین اتفاقات دوران فرماندهی او در نیروی انتظامی است.
بین سال های 81 تا 83 نیروی انتظامی تعداد زیادی از روشنفکران، روزنامه نگاران، فعالان سیاسی و مدیران سایت های خبری و وبلاگ نویسان را به اداره اماکن احضار کرد و دست به بازجویی گسترده از ایشان زد و برخی از ایشان را تا هفته ها تحت بازداشت موقت نگه داشت. یکی از این روزنامه نگاران مرحوم “سیامک پورزند” بود که ماه ها در بازداشت به سر برد.
سردار دکتر قالیباف بازداشتگاه ویژه ای را برای سرکوب روشنفکران در میدان جوانان تهران در اختیار “سعید مرتضوی” – قاضی محبوب آیت الله خامنه ای – قرار داد تا به بازجویی از دستگیر شدگان بپردازد. این اقدام غیر قانونی با عکس العمل “احمد مسجد جامعی” وزیر فرهنگ ارشاد وقت قرار گرفت؛ گرچه قالیباف دلیل این بازداشت های غیرقانونی را اقدام علیه امنیت ملی و ترویج ابتذال عنوان کرد.
با حضور قالیباف در نیروی انتظامی برای اولین بار حفاظت اطلاعات ناجا در یک حرکت خلاف قانون به صورت موازی با وزارت اطلاعات و بصورت مستقل اقدام به تهدید، فشار و بازداشت روشنفکران نمود. همکاری قالیباف به عنوان رئیس نیروی انتظامی و قاضی مرتضوی تا سالها ادامه داشت و روشنفکران و روزنامه نگاران زیادی را قربانی حکومت جمهوری اسلامی کرد.
در همان روزها “عبدالواحد موسوي لاری” وزير وقت کشور دولت اصلاحات با ارسال نامه ای به قالیباف از نيروي انتظامي خواست که هرگونه بازداشتگاه غيرقانوني زير نظر مراکز ناجا تعطيل شود. اما محمد قالیباف در واکنشي به آن نامه اعلام کرد: «هيچ يک از بازداشت های فعالان سايت های اينترنتی غير قانونی نبوده است.»
“نعمت احمدی” وکیل بازداشت شدگان نیروی انتظامی در آن تاریخ پیرامون این پرونده گفته بود: «سردار قاليباف در مجموعه زير نظر خود اشراف دارد و اعلام کرده که نيروي انتظامي در اين راستا هيچ تخلفي نکرده است، اما بهتر است روز بازداشت و تحويل اين افراد به زندان زيرمجموعه سازمان زندانها مشخص شود و معلوم شود افرادي که طي اين مدت از اين متهمان تحقيق کرده اند عضو نيروي انتظامي و يا ضابط دستگاه قضايي بوده اند يا خير.»
اقدامات قالیباف در همین جا به پایان نرسید. او به عنوان فرمانده ارشد نیروی انتظامی در سال 81 خبر از طرح «امنیت اخلاقی» داد و نیروی انتظامی را مکلف کرد که به همراه نخبگان دیگر دستگاه ها، امنیت اخلاقی را توصیف و تبیین کرده و قانون را برای متخلفان امنیت اخلاقی اجرا کنند. وی این طرح را از خواسته های رهبر و عموم مردم معرفی کرد.
ریاست ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز :
در سال 1383 دکتر قالیباف توسط سید محمد خاتمی به عنوان نماینده رئیس جمهوری و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منصوب شد. در این دوره بود که دادگاه ویژه جرایم قاچاق کالا و ارز راه اندازی شد. در این دوره او با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری از کشف ده ها اسکله که به عنوان مقاصد کالای قاچاق مورد استفاده قرار می گرفتند خبر داد. اسکله هایی که 15 سال بعد مشخص شد که در اختیار عوامل سپاه قرار داشته است. «برادران قاچاقچی» کنایه احمدی نژاد به عنوان رییس دولت در همین رابطه به سپاه بود.
انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری :
شهردار پایتخت که پیش از این در سمت های مختلف نظامی حضور داشت، پس از آنکه رخت نظامی اش را آویخت، قصد داشت تا از آخرین سمت خود یعنی فرماندهی کل نیروی انتظامی در یک پرش بلند، خود را به ساختمان پاستور رسانده و در قامت یک رئیس جمهور عرض اندام کند. اتفاقی که ابتدا با نظر مثبت طیف سیاسی راست و حمایت از او منجر به اعلام کاندیداتوری برای دوره نهم ریاست جمهوری با چراغ سبز رهبری نظام شد. رویدادی که البته به دلیل تغییر تاکتیک جناح راست و اتاق فکر صحنه گردان سیاسی بیت رهبری، در دقایق پایانی رقابت ها به سمت احمدی نژاد چرخید و قالیباف از دور رقابت ها حذف شد.
او با کسب حدود چهار میلیون رای بعد از هاشمی و احمدی نژاد و کروبی قرار گفت. حضور قالیباف در این انتخابات با شائبه هایی نیز همراه بود. هاشمی رفسنجانی طی نامه ای از وزیر کشور وقت به دخالت بعضی از فرماندهان نیروی انتظامی به نفع قالیباف شکایت کرد. این نامه بدون هیچ واکنشی مسکوت ماند و پیگیری نشد. یباف قالیباف
موضع گیری علیه معترضان به نتیجه انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری:
در انتخابات پرمناقشه سال 88 دکتر قالیباف به عنوان کاندید حضور نداشت ولی او اعتراضات بعد از انتخابات و راهپیمایی مردمی را «یک حادثه شیطانی» معرفی کرد و مسببان این اتفاق و علی الخصوص سران معترضین را متهم کرد که «نه عقل دارند، نه دین و نه بلوغ سیاسی» و از سران معترضین به عنوان «منافق» نام برد.
او در زمان نا آرامی ها و در اسفند 88 یکی از بدنام ترین فرماندهان نیروی انتظامی را به سمت رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران معرفی کرد. “عزیزالله رجب زاده” از متهمان حوادث بازداشتگاه کهریزک و از فرماندهانی بود که در حمله به کوی دانشگاه حضور داشت. رجب زاده به دلیل نزدیکی فکری به محمدباقر قالیباف این پست حساس را عهده دار شد.
قالیباف در سخنرانی 9 دی 91 نیز در مورد اتفاقات بعد از انتخابات سال 88 گفت: «سران فتنه در انتخابات ۸۸، مجرم هستند و غلط است بگوییم که آنها با عذرخواهی میتوانند برگردند.» او که به جریان اصولگرای جمهوری اسلامی نزدیک دانسته میشود، از معترضان سال ۸۸ به عنوان «براندازان فتنهگر» نام برد که «اقلیتی کوچک بوده و هستند که همواره از سوی ملت ایران و جریانهای سیاسی درون نظام حذف و طرد شدهاند.»